Projects / Bezpečnostní akademie 2024/2025

Bezpečnostní akademie 2024/2025

Bezpečnostní akademie je dvousemestrální vzdělávací program určený vybraným studentům/studentkám magisterských a doktorských programů a čerstvým absolventům/absolventkám se zájmem o bezpečnost z Česka. Posláním programu je posílit jejich znalosti, kompetence a kapacity v oblastech zahraniční a bezpečnostní politiky a motivovat studenty/studentky, aby pracovali ve prospěch České republiky, ať už ve státní správě, v mezinárodních institucích či v občanském sektoru. Identifikujeme a podporujeme talentované mladé lidi, které připravujeme na další kariéru. Naším cílem je zvýšit počet odborníků/odbornic, kteří se mohou věnovat bezpečnostním hrozbám a zahraniční politice, a napomáhat tak v posílení postavení Česka v euro-atlantickém prostoru.

Úvodním seminářem ve dnech 23. až 25. 10. 2024 bude spuštěn nový ročník Bezpečnostní akademie. Program bude určen 10 až 15 účastníkům/účastnicím, kteří/které se budou scházet s experty/expertkami, absolvovat studijní cesty a návštěvy institucí, stejně tak jako mentoringový program. Účastníkům/účastnicím též pomůžeme najít stáž dle jejich tematického zaměření.

Záštitu programu v akademickém roce 2024/2025 udělili Jana Černochová, ministryně obrany, Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Bezpečnostní akademie probíhá od října 2024 do května 2025 a sestává z těchto částí:

Workshopy na vybraná témata zahraniční a bezpečnostní politiky vedené zkušenými přednášejícími z praxe a neformální setkání s osobnostmi z bezpečnostních institucí

Workshopy představující konkrétní témata zahraniční a bezpečnostní politiky budou probíhat v Praze vždy ve čtvrtek odpoledne a v pátek dopoledne jednou za dva týdny (mějte na paměti, že se program může měnit). Předběžné termíny workshopů:

  • 7. a 8. 11. 2024
  • 21. a 22. 11. 2024
  • 5. a 6. 12. 2024
  • 27. a 28. 2. 2025
  • 13. a 14. 3. 2025
  • 27. a 28. 3. 2025
  • 10. a 11. 4. 2025
  • 24. a 25. 4. 2025
  • Vícedenní program zahrnující workshopy od středečního odpoledne do pátečního poledne proběhnou 23. – 25. 10. 2024 a 21. – 23. 5. 2025. 

Mentoring Program

V průběhu listopadu 2024 dostanou mladí lidé vybraní do aktuálního ročníku Bezpečnostní akademie přiděleného mentora/mentorku s praktickými zkušenosti z oboru s ohledem na témata, kterým se věnují. V průběhu Bezpečnostní akademie napíšou účastníci/účastnice ve spolupráci s mentorem/mentorkou policy paper na jedno z témat souvisejících se zahraniční bezpečnostní politikou. Mentoři/mentorky pracují mj. na Ministerstvu vnitra ČR, Ministerstvu zahraničních věcí ČR, Ministerstvu obrany ČR, Armádě České republiky, či v nevládním sektoru a s účastníky/účastnicemi budou konzultovat i možnosti jejich uplatnění.

Studijní cesty

V průběhu akademického roku 2024/2025 proběhnou dvě vícedenní studijní cesty. Přesný termín a navštívené město bude vybraným účastníkům/účastnicím včas oznámeno. V akademickém roce 2023/2024 proběhly studijní cesty do Bruselu (únor 2024) a Litvy, Lotyšska a Estonska (duben 2024).

Possibility of an internship

Účastníkům/účastnicím bezpečnostní akademie pomůžeme ve spolupráci s našimi partnery se zprostředkováním stáže dle tematického zaměření.

What do you get by participating in the program?

  • Vhled do praktického fungování českých i zahraničních bezpečnostních institucí, mezinárodních organizací (díky studijním cestám) a nevládních organizací řešících různá témata související se zahraniční a bezpečnostní politikou.
  • Valuable experience and up-to-date knowledge of current security challenges in the international context.
  • Significantly increased employability in the international relations and security sector, thanks to practical insight and contacts.
  • Možnost stát se součástí komunity absolventů s přístupem do české bezpečnostní komunity.
  • Možnost rozvíjet svou kariéru v oboru ve spolupráci se zkušeným mentorem/mentorkou s bohatou praxí české zahraniční a bezpečnostní politiky.
  • Užitečné kontakty na špičkové experty/expertky z ČR a ze zahraničí.
  • The opportunity to complete an internship in a Czech security institution.

Among the speakers and mentors involved in the Security Academy in the past were: 

Věra Jourová (Vice-President of the European Comission); Jan Lipavský (ministr zahraničních věcí); Martin Dvořák, (ministr pro evropské záležitosti), Pavel Fischer (Chairman of the Senate Foreign Relations Committee); Matt Field (velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v ČR); Anna Azari (Ambassador of the State of Israel to the Czech Republic); Petra Dachtler (zástupkyně velvyslance SRN v Praze) Karel Řehka (náčelník Generálního štábu AČR); Miroslav Feix (ředitel sekce plánování schopností MO) Vladimír Posolda (Director ÚZSI); Lukáš Kintr (ředitel NÚKIB); Tomáš Kopečný (vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny); David Stulík (zvláštní zmocněnec pro Východní partnerství MZV ČR); David Konecký (vrchní ředitel sekce zahraniční politiky MZV ČR; Daniel Braun (Deputy Director of the Cabinet of EC Vice-President Věra Jourová); Benedikt Vangeli (CTHH MVČR); Jan Jireš (Delegation of the Czech Republic to NATO, Ministry of Defense); and others.

Od roku 2020 proběhly již čtyři ročníky Bezpečnostní akademie, které absolvovalo 44 studentů/studentek, přičemž 93 % z nich nyní pracuje v českých institucích, případně se dále vzdělává na vysoké škole

Přihlašování do nového ročníku Bezpečnostní akademie bude otevřené do 23:59 dne 28. 9. 2024.

Přihlašovací formulář naleznete ZDE.

Jak svou účast v Bezpečnostní akademii hodnotí sami účastníci/účastnice?

"The program really exceeded all my expectations in several ways. It helped me to open my eyes a bit, to clarify a lot of things within myself and last but not least to meet a lot of great people, whom I hope to continue meeting - both professionally and privately."

"Thank you for the whole Academy, it was a really beneficial experience in every way."

"I really think the Security Academy has a bright future and the potential to bring a lot of benefits to many more people in the future. It was a real privilege to be part of its first year!"

Kontaktní údaje

For more information about the Security Academy, contact the Deputy Director of the Center for an Informed Society Michael Murad.

Partners

Bezpečnostní akademie probíhá díky podpoře Pale Fire Capital, Hanns-Seidel-Stiftung a Zastoupení Evropské komise v České republice. Studijní cesta do Estonska, Lotyšska a Litvy (a workshopy věnované Pobaltí) probíhají díky podpoře Friedrich Naumann Foundation for Freedom. V průběhu roku 2024 si v rámci Bezpečnostní akademie připomínáme 25. výročí členství České republiky v NATO.