Projekty / Bezpečnostní akademie 2024/2025

Bezpečnostní akademie 2024/2025

Bezpečnostní akademie je dvousemestrální vzdělávací program určený vybraným studentům/studentkám magisterských a doktorských programů a čerstvým absolventům/absolventkám se zájmem o bezpečnost z Česka. Posláním programu je posílit jejich znalosti, kompetence a kapacity v oblastech zahraniční a bezpečnostní politiky a motivovat studenty/studentky, aby pracovali ve prospěch České republiky, ať už ve státní správě, v mezinárodních institucích či v občanském sektoru. Identifikujeme a podporujeme talentované mladé lidi, které připravujeme na další kariéru. Naším cílem je zvýšit počet odborníků/odbornic, kteří se mohou věnovat bezpečnostním hrozbám a zahraniční politice, a napomáhat tak v posílení postavení Česka v euro-atlantickém prostoru.

Úvodním seminářem ve dnech 23. až 25. 10. 2024 bude spuštěn nový ročník Bezpečnostní akademie. Program bude určen 10 až 15 účastníkům/účastnicím, kteří/které se budou scházet s experty/expertkami, absolvovat studijní cesty a návštěvy institucí, stejně tak jako mentoringový program. Účastníkům/účastnicím též pomůžeme najít stáž dle jejich tematického zaměření.

Záštitu programu v akademickém roce 2024/2025 udělili Jana Černochová, ministryně obrany, Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Bezpečnostní akademie probíhá od října 2024 do května 2025 a sestává z těchto částí:

Workshopy na vybraná témata zahraniční a bezpečnostní politiky vedené zkušenými přednášejícími z praxe a neformální setkání s osobnostmi z bezpečnostních institucí

Workshopy představující konkrétní témata zahraniční a bezpečnostní politiky budou probíhat v Praze vždy ve čtvrtek odpoledne a v pátek dopoledne jednou za dva týdny (mějte na paměti, že se program může měnit). Předběžné termíny workshopů:

  • 7. a 8. 11. 2024
  • 21. a 22. 11. 2024
  • 5. a 6. 12. 2024
  • 27. a 28. 2. 2025
  • 13. a 14. 3. 2025
  • 27. a 28. 3. 2025
  • 10. a 11. 4. 2025
  • 24. a 25. 4. 2025
  • Vícedenní program zahrnující workshopy od středečního odpoledne do pátečního poledne proběhnou 23. – 25. 10. 2024 a 21. – 23. 5. 2025. 

Mentoringový program

V průběhu listopadu 2024 dostanou mladí lidé vybraní do aktuálního ročníku Bezpečnostní akademie přiděleného mentora/mentorku s praktickými zkušenosti z oboru s ohledem na témata, kterým se věnují. V průběhu Bezpečnostní akademie napíšou účastníci/účastnice ve spolupráci s mentorem/mentorkou policy paper na jedno z témat souvisejících se zahraniční bezpečnostní politikou. Mentoři/mentorky pracují mj. na Ministerstvu vnitra ČR, Ministerstvu zahraničních věcí ČR, Ministerstvu obrany ČR, Armádě České republiky, či v nevládním sektoru a s účastníky/účastnicemi budou konzultovat i možnosti jejich uplatnění.

Studijní cesty

V průběhu akademického roku 2024/2025 proběhnou dvě vícedenní studijní cesty. Přesný termín a navštívené město bude vybraným účastníkům/účastnicím včas oznámeno. V akademickém roce 2023/2024 proběhly studijní cesty do Bruselu (únor 2024) a Litvy, Lotyšska a Estonska (duben 2024).

Možnost stáže

Účastníkům/účastnicím bezpečnostní akademie pomůžeme ve spolupráci s našimi partnery se zprostředkováním stáže dle tematického zaměření.

Co díky účasti v programu získáte?

  • Vhled do praktického fungování českých i zahraničních bezpečnostních institucí, mezinárodních organizací (díky studijním cestám) a nevládních organizací řešících různá témata související se zahraniční a bezpečnostní politikou.
  • Cenné zkušenosti a aktuální poznatky o současných bezpečnostních výzvách v mezinárodních souvislostech.
  • Výrazným způsobem zvýšenou možnost uplatnění na pracovním trhu v oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti, díky praktickému vzhledu a kontaktům.
  • Možnost stát se součástí komunity absolventů s přístupem do české bezpečnostní komunity.
  • Možnost rozvíjet svou kariéru v oboru ve spolupráci se zkušeným mentorem/mentorkou s bohatou praxí české zahraniční a bezpečnostní politiky.
  • Užitečné kontakty na špičkové experty/expertky z ČR a ze zahraničí.
  • Možnost absolvovat stáž v některé z českých bezpečnostních institucí.

Mezi přednášejícími a mentory zapojenými do Bezpečnostní akademie byli v minulosti například: 

Věra Jourová (místopředsedkyně Evropské komise); Jan Lipavský (ministr zahraničních věcí); Martin Dvořák, (ministr pro evropské záležitosti), Pavel Fischer (předseda Zahraničního výboru Senátu); Matt Field (velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v ČR); Anna Azari (velvyslankyně státu Izrael v ČR); Petra Dachtler (zástupkyně velvyslance SRN v Praze) Karel Řehka (náčelník Generálního štábu AČR); Miroslav Feix (ředitel sekce plánování schopností MO) Vladimír Posolda (ředitel ÚZSI); Lukáš Kintr (ředitel NÚKIB); Tomáš Kopečný (vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny); David Stulík (zvláštní zmocněnec pro Východní partnerství MZV ČR); David Konecký (vrchní ředitel sekce zahraniční politiky MZV ČR; Daniel Braun (zástupce ředitelky kabinetu místopředsedkyně EK Věry Jourové); Benedikt Vangeli (CTHH MVČR); Jan Jireš (SD NATO, MOČR);  a další.

Od roku 2020 proběhly již čtyři ročníky Bezpečnostní akademie, které absolvovalo 44 studentů/studentek, přičemž 93 % z nich nyní pracuje v českých institucích, případně se dále vzdělává na vysoké škole

Přihlašování do nového ročníku Bezpečnostní akademie bude otevřené do 23:59 dne 28. 9. 2024.

Přihlašovací formulář naleznete ZDE.

Jak svou účast v Bezpečnostní akademii hodnotí sami účastníci/účastnice?

„Program opravdu předčil veškerá moje očekávání, a to hned v několika směrech. Pomohl mi trochu otevřít oči, ujasnit si sama v sobě spoustu věcí a v neposlední řadě poznat spoustu skvělých lidí, se kterými se, doufám, budu potkávat dál – ať již pracovně, nebo soukromě.“

„Děkuji za celou Akademii, byla to opravdu přínosná zkušenost ve všech ohledech.“

„Skutečně si myslím, že Bezpečnostní akademie má zářnou budoucnost a potenciál přinášet do budoucna ještě mnoha lidem spoustu užitku. Bylo mi opravdovou ctí být součástí jejího prvního ročníku!“

Kontaktní údaje

Pro více informací o Bezpečnostní akademii kontaktujte zástupce ředitelky Centra pro informovanou společnost Michaela Murada.

Partneři

Bezpečnostní akademie probíhá díky podpoře Pale Fire Capital, Hanns-Seidel-Stiftung a Zastoupení Evropské komise v České republice. Studijní cesta do Estonska, Lotyšska a Litvy (a workshopy věnované Pobaltí) probíhají díky podpoře Friedrich Naumann Foundation for Freedom. V průběhu roku 2024 si v rámci Bezpečnostní akademie připomínáme 25. výročí členství České republiky v NATO.